Τελεσίγραφο ΕΕ προς Βόρεια Κορέα Έρχεται Έμπάργκο

Τελεσίγραφο ΕΕ προς Βόρεια Κορέα Έρχεται Έμπάργκο

Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφού οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της ΕΕ να επιβληθούν στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας. Οι κυρώσεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές από εκείνες που επέβαλε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει την Πιονγκγιάνγκ να «εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο». Ακόμη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σημειώσουν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων, χωρίς να διευκρινίσουν ποια θα είναι αυτά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενδέχεται να πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη εκτός ΕΕ τα οποία συνεχίζονται να συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόλυτα προετοιμασμένες, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές επιλογές τους, που θα είναι καταστροφικές για τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν είπε: «συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. Λέει πράγματα που δεν θα έπρεπε να ειπωθούν ποτέ».

Σύμφωνα με τον Τραμπ οι ΗΠΑ «απαντούν» στις προκλήσεις του Κιμ και στην ρητορική της Πιονγκγιάνγκ, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις που του κληροδότησαν ένα «χάος» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεσμεύθηκε μάλιστα να βάλει ο ίδιος «τάξη σε αυτό το χάος. Θα δούμε τι θα γίνει».

Την κινητικότητα αυτή εντόπισαν αμερικανικοί δορυφόροι, «απαθανατίζοντας» την μετακίνηση των βορειοκορεατικών αεροσκαφών στα ανατολικά, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να πετάξουν προς αυτή την κατεύθυνση σε μια ακτίνα μεγαλύτερη των 900 μιλίων.

Στις εικόνες φαίνεται επίσης ένα αεροσκάφος τύπου Mig-29, ενώ πύραυλοι και εξωτερικά ντεπόζιτα καυσίμων βρίσκονται πάνω στα αεροσκάφη, όμως προς το παρόν κανένα μαχητικό δεν φέρει και τα δύο ταυτόχρονα.

Η μετακίνηση του στρατιωτικού εξοπλισμού έγινε λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «κηρύξει τον πόλεμο»στη χώρα του, απειλώντας παράλληλα με κατάρριψη αμερικανικών αεροσκαφών που θα πετάξουν κοντά στην ακτογραμμή της, ακόμη κι αν βρίσκονται σε διεθνή εναέριο χώρο.