Το Κόστος Μιας Ανεξάρτητης Καταλονίας και Ποιος Θα Πληρώσει

Το Κόστος Μιας Ανεξάρτητης Καταλονίας και Ποιος Θα Πληρώσει

Τι θα σήμαινε όμως για την Καταλονία ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή της; Καταρχήν, θα έχανε τη θέση της στην ΕΕ και θα έπρεπε να κάνει νέα αίτηση ένταξης που θα διαρκούσε πολλά χρόνια. Για πωλήσεις προς την ΕΕ οι Καταλανοί θα έπρεπε να καταβάλλουν δασμούς, στον τομέα αυτοκινήτου μάλιστα ύψους 10%. Αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της Καταλονίας επικρατεί αβεβαιότητα. Ο Χοσέ Λουί Μπονέ, πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας παρασκευής σαμπάνιας Freixenet, υποστηρίζει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι διστακτικές για νέες επενδύσεις. Η Καταλονία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ισπανία στους τομείς βιομηχανίας και κλωστοϋφαντουργίας. Τέσσερις στις έξι εταιρείες ένδυσης έχουν την έδρα τους στην περιοχή. Εκτός αυτού, το 50% των γερμανικών εταιρειών στην Ισπανία εδρεύουν στην Καταλονία.

Οι καταλανικές τράπεζες επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου, της μεταπολεμικής περιόδου, της πετρελαϊκής κρίσης, του στασιμοπληθωρισμού, της κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων, τη φούσκα των κατασκευών, την κατάρρευση της Lehman Bros, την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ιρλανδία, τη διάσωση των τραπεζών από την ΕΕ το 2012″, υποστηρίζει στο κύριο αυτό άρθρο της η El Pais.

Στο σημείο αυτό, η El Pais διαπιστώνει πως “όσο περισσότερο διαρκεί η διένεξη τούτη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά στους εργαζόμενους του τομέα, ιδίως σε εκείνους που βρίσκονται σε καθεστώς ευέλικτης εργασίας, όπως οι καμαριέρες. Οι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Βαρκελώνη, μία υπέροχη παραθαλάσσια πόλη, μόλις τελειώσει η κρίση, για να μπορούν απερίσπαστοι να γευθούν το καλό της κλίμα και την άριστη σχέση ποιότητας και τιμής που προσφέρουν οι διακοπές στις καταλανικές ακτές“.

Μετά τη διαδικασία εκείνη της πολιτικής αστάθειας και του κατακερματισμού της κοινωνίας διήρκεσε και το Κεμπέκ έχασε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του και φτωχοποιήθηκε σε σχετικούς όρους με το γειτονικό Οντάριο (Τορόντο). Οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές με υψηλή κατάρτιση κατόρθωσαν βέβαια να αποφύγουν την φτωχοποίηση, όμως οι εργαζόμενοι με μικρότερη κατάρτιση υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημία“.